pondělí 11. ledna 2016

Polsko den 1 - na skok ve Wroclawi

Brzy ráno jsme vyrazili z Prahy do Wroclawi. Cesta byla celkem fajn, Polskibus je pohodlný a je v něm zásuvka a Wi-Fi (ta mně ale klasicky na telefonu nefungovala). Většinu cesty jsem koukala ven... Nevím, co jsem čekala :-D Prostě nějakou změnu, přejezd do krásné a úplně jiné krajiny. Asi jak si to pamatuji z výletů do Rakouska, Slovinska a podobně... No tak samozřejmě se žádná krása nekonala, ba naopak ta krajina byla snad ještě ošklivější, než u nás, a to ani nemluvím o příšerně starých a špinavých domech, které jsme míjeli v každé vesnici i v každém městě. Byla jsem trošku zklamaná, ale mé nadšení z cestování se nezmenšilo, takže jsem se pořád stejně těšila a měla od Wroclawi velká očekávání.



Přijeli jsme na autobusové nádraží, uložili si tu všechna těžká zavazadla do úschovny (skvělá věc - hodně místa, málo peněz, batohy schované na celý den) a vyrazili do města. No, jenže... bohužel jsme šli úplně opačným směrem, než je centrum a velice záhy jsme se tak ocitli ve špinavé, oprýskané, zaprášené ulici, kde bylo mnoho starých a ohořelých domů (všude ale měli plastová okna, to je asi nějaký polský zvláštní znak). Něco tak ošklivého jsem neviděla už hodně dlouho - naposledy v Indii. Taky Kuba správně poznamenal "Tady je to jak v Indii." a to v ní ani nebyl :-D

Došli jsme na zastávku tramvaje, z automatu, ve kterém jsme se vůbec nevyznali jsme nějakým způsobem vymámili lístky (Vlastně jsme ani nevěděli, jestli máme ty, které opravdu máme mít.) a vydali jsme se neznámo kam, jen jsme prostě nastoupili do tramvaje, která vypadala, že jede směr centrum. Vystoupili jsme u řeky a udělali jsme dobře. Stále netušíc, kde jsme se nám podařilo najít mapu města, nějaký hezký kostelík, malý park s lavičkami a městskou Wi-Fi. Na chvíli jsme se posadili a zorientovali a pak už jsme KONEČNĚ vyrazili do kráásné Wroclawi.


Šli jsme podél řeky, kolem univerzity a dál, až jsme došli na nádherné prostranství, kde tedy nejspíš začínalo staré město. Zde jsme objevili plno krásných budov a navštívili jsme monumentální Katedrálu svatého Jana Křtitele. Její prostory nás naprosto okouzlily, huráá, vidíme něco krásného. Odsud jsme došli až na hlavní náměstí, které bylo neméně krásné. Hlavně radnice byla velice zajímavá. 
Přepadal nás hlad, tak jsme začínali obcházet místní restaurace chtěli jsme ochutnat polskou specialitu (okusit místní jídlo je přece jednou z hlavních součástí zážitků z cest), ale odrazovaly nás ceny a hlavně jsme neviděli v nabídkách nic, co by bylo typicky polské, tak jsme prostě nakonec skončili v KFC. Kdybyste věděli o nějakém typicky polském jídle, které určitě musíme ochutnat, napište mi své tipy do komentářů! :-)


Najedení jsme se vydali dál objevovat krásy Wroclawi. Naše dojmy byly ale stále poznamenané hrůzným zážitkem ze začátku výletu. Obcházeli jsme tedy stále jen centrum a nikam dál se nevydali. Přitom je zde TOLIK zajímavých míst, což jsem zjistila zpětně, pár dní po návratu z Polska, jelikož kamarádka shodou okolností do Wroclawi jela taky a dávala pár fotek na instagram. Rozhodla jsem, že se na toto místo zcela jistě musím vrátit, navštívit všechny zajímavosti a odjet tak s lepšími dojmy. 

Ačkoliv tento článek asi vyzněl docela negativně, zpětně se nám ve Wroclawi moc líbilo a opravdu se tam znovu těším! :-) Jen nám prostě ten den nevyšel úplně tak, jak jsme si představovali a proto jsme se večer těšili, že už za pár hodin budeme na cestě do Gdaňsku, kde se nám bude určitě líbit víc...


Večer jsme už šli na autobusové nádraží téměř celou cestu pěšky, bylo opravdu velice blízko a když jsme na něj došli, smáli jsme se, jak jsme byli hloupí, že jsme se z něj vydali úplně na opačnou stranu :-D Vyzvedli jsme si batohy a čekali na autobus do Gdaňsku, ten nám měl jet asi za 3 hodiny (přibližně o půlnoci). Já jsem pořád kontrolovala e-maily s jízdenkami a rezervacemi ubytování, jestli všechno sedí a najednou, při asi už dvacáté kontrole jsem měla ŠOK! 

Ale o tom, jak se z naší původně plánované úsporné dovolené stala dovolená docela drahá se dočtete v dalším článku... :-)

4 komentáře:

  1. ochutnávka? určitě džurek... polívka

    OdpovědětVymazat
  2. Bigos je narodni jidlo, muzes ochutnat, je to docela chutne:) Je to pikantni duseny pokrm ze zeli a z ruznych druhu masa a klobasek. Pak jeste mozna kotlet schabovy (veprova kotleta ve strouhance), pierogi (bile knedlicky s ruznou naplni vetsinou zeli, houby, brambori se syrem atd) Ale vsechny "typicke jidla" jsou inspirovane kuchyni jineho statu,podle oblasti a tak no :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ta kotleta mě zaujala :-) Zbytek až tolik ne. Pirožky jsem zkusila z krámu a byly odporný, ale možná když se umí udělat, tak jsou fajn :-) Zkusím ještě zapátrat na netu, ale z Polska si asi gastronomickou dovolenou neudělám, jak to tak vypadá... :-D

      Vymazat